Sportprestaties
De meeste onderzoeken naar een disbalans focussen op de relatie met sportblessures, maar ook vanuit prestatief oogpunt is een goede balans tussen spier- en peeseigenschappen belangrijk.
Een te veel meegevende pees kan namelijk zorgen voor prestatieverlies, omdat de spiervezels minder weerstand zullen ervaren en daardoor sneller zullen verkorten. Hierdoor werken de spiervezels in een minder gunstig kracht-lengte-snelheid bereik, wat uiteindelijk resulteert in mindere krachtproductie of meer energieverbruik om dezelfde kracht te leveren.
Andersom kan een te stijve pees ook prestatieverlies opleveren doordat hij minder elastische energie kan opslaan.
Het voorkomen van een disbalans tussen spier en pees is verstandig vanuit een prestatief oogpunt.
Hoe trainen?
Een gewicht van >85-90% van het maximaal tilbare gewicht leidt tot een sterke spiercontractie en voldoende rek (~5%) op de pees om te zorgen voor een sterke stimulus tot adaptatie.
Contractieduur
Uit in vivo onderzoeken blijkt dat er bij een contractieduur van zo’n 3 tot 10 seconden met een rustperiode van 3 seconden een effectieve mechanotransductie plaatsvindt.
Rustperiode
Houdt minimaal zes uur rust tussen peesgerichte trainingen. In experimenten is te zien dat het eiwit dat betrokken is bij het aanmaken van collageen na een rustperiode van zes uur week maximaal op rek reageerde.
Andere overwegingen
Het contractie type (concentisch, excentrisch of isometrisch) is niet primair van belang bij het induceren van mechanische adaptaties aan pezen. Bij pijn hebben een isometrische contracties een sterker pij verminderend effect dan dynamische contracties.
Gelatine
Recent is aangetoond dat het innemen van 15 gram gelatine icm 225mg vitamine C (uit zo’n 30 ml sinaasappelsap) een uur voorafgaand aan een trainingsprotocol zorgt voor een toename in collageensynthese in vergelijking met de inname van een placebo. Dit supplement kan daarom mogelijk blessure preventief of tijdens de revalidatie worden gebruikt.
Bron: Sportgericht nr.1 2019